Läs vårt inlägg i Svenska Dagbladet om VuxenBarn-problematiken!

Att växa upp i en familj drabbad av saker som missbruk, psykisk sjukdom, relationsproblem, kronisk sjukdom eller medberoende leder ofta till att man som vuxen blir väldigt bra på att överleva – men kan ha svårt att leva fullt ut. Upplever du att du lever ett begränsat liv i någon form, så är det inte för sent, hjälp finns alltid att få.

Att stöta på hinder i livet, söka sig till destruktiva relationer, vara påverkad av trauman som man inte kan ta sig igenom eller känna att man ibland står still i sin utveckling är vanliga upplevelser hos vuxna människor som vuxit upp i en dysfunktionell familj. Samverkangruppen i Stockholm är en konsultverksamhet inom beroende och missbruk som erbjuder Helande terapi – Vuxna Barnveckor för personer som dras med icke funktionella överlevnads- strategier från uppväxten. Verksamheten drivs av Andreas Fjellström, Boine Josefsson och Linda Norgren som alla har egna erfarenheter av beroende eller medberoende.

—Under den här veckan hjälper vi människor att se vad deras problem grundar sig i, bryta gamla överlevnadsstrategier, få sörja, hämta hem sig själva och våga ha integritet. Det är som en dörröppnare för att kunna förändra sitt liv på ett funda- mentalt plan, säger Andreas.

PROBLEMET BAKOM PROBLEMET

En dysfunktionell familjesituation kan se ut på många olika sätt. Ibland kan det handla om övergrepp, misshandel eller andra former av psykisk ohälsa som drabbat dig, medan det i andra fall kan handla om det du inte fått, såsom avsaknad av trygghet, bekräftelse och kärlek. Oavsett hur den dysfunktio- nella situationen ser ut kan det leda till olika personlighets- och beteendeproblem i vuxen ålder.

—Man brukar benämna det som problemet bakom problemet. Ett beroende är till exempel de yttre skikten, men bakom be- roendet finns det någonting som ligger till grund för att man utvecklat en beroendeproblematik. Man bär på bland annat oförlöst sorg, skuld, skam, ilska, trauman och ett därmed sårat inre barn, säger Linda.

Begreppet vuxna barn kommer ursprungligen från 12-stegs- rörelsen Adult Children of Alcoholics, förkortat ACOA, men i och med att de flesta som växer upp i någon form av dysfunktion får liknande problem och överlevnadsstrategier har man förkortat begreppet till ACA – Adult Children Anonumous.

—Det finns många symtom på detta. Man kan till exempel vara auktoritetsrädd, överanpassar sig och fastnar i dysfunktio- nella relationer för att man attraheras av det man känner igen. Dessa beteenden applicerar man sedan på jobbet, relationer och allt i sin omvärld, säger Andreas och Linda fyller i.

– Det kan även yttra sig som utbrändhet, ångest, fobier, iso- lering, och andra psykosomatiska tillstånd. Eftersom det ofta är väldigt tidiga händelser som ligger till grund är man inte heller medveten om detta. Det blir helt enkelt till sättet jag är, lever och interagerar med andra människor och mig själv. Det kan vara ganska diffusa symtom som gör att det gradvis blir ohållbart i livet.

ANKNYTNING OCH AUTENTICITET

Mycket av det som händer när vi är barn påverkar på gott och ont hur vi beter oss som vuxna. Även om man inte är medve- ten om det själv så kan det vara så att våra grundläggande mänskliga behov inte har blivit tillfredsställda som barn, och att vi därför utvecklat olika beteenden och mönster som överlevnadsstrategier.

—De två mest grundläggande behoven hos ett barn är au- tenticitetsbehovet – att få vara autentiska i de vi är, och anknytningsbehovet – att knyta an till vår omvärld. Om vi till

exempel bara får bekräftelse när vi får bra betyg i skolan så lär vi oss att vi bara kan knyta an genom prestation, och då överger vi vårt behov av att bli mötta som vi är, säger Andreas och Linda fortsätter.

—Vi måste knyta an till vår omgivning och blir vi inte mötta som vi är så försöker vi göra det på något annat sätt. Då tappar vi kontakten med oss själva och skapar istället en karaktär som kan passa in i omgivningen. Vi kan också tidigt knyta an till yttre ting som mat eller sex.

BLI DITT EGET INNERSTA SPRÅKRÖR

Samverkangruppens Helande terapi – Vuxna Barnveckor har arrangerats ända sedan 1992 och genomförs i en trygg grupp- miljö under ledning av erfarna terapeuter. Behandlingen pågår i fem dagar i internatform och äger rum på en rofylld plats strax norr om Stockholm.

—Vi jobbar i grupp men alla jobbar individuellt där de befinner sig. Vi skapar en trygg miljö där vi tillsammans jobbar med enskilda personers trauman. Gruppen är viktig för att man måste börja våga uttrycka hur det egentligen är, skapa en sårbarhet och bli sitt eget innersta språkrör – och våga lita på att det håller, säger Andreas avslutningsvis.

H i t t a m e r i n f o r m a t i o n o c h a n m ä l d i g t i l l e n H e l a n d e t e r a p i – V u x n a B a r n v e c k a p å www.samverkangruppen.se

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar